Thursday, February 18, 2010

.:kem anak soleh:.

Jom Kongsi


pada 12 februari hingga 14 februari 2010, biro dakwah, biro pendidikan, biro kebajikan, biro pemuda dan madrasah saadah al-watan qariyah pongsu seribu, masjid jamek pongsu seribu, kepala batas telah menganjurkan KEM ANAK SOLEH (KASEH) buat kali pertamanya. 9oarang rakan-rakan sekelasku, 4lelaki dan 5 orang ustazah, telah dijemput khas untuk menjadi fasilitator sukarelawan. pada mulanya aku agak malas adn agak keberatan kerana kem ini mengambil masa cuti aku. erm, ak fikir-fikir balik, masa inilah kita nak cari ilmu. bukan senang untuk menjadi seorang guru yang petah bercakap. dengan cara inilah aku sedikit -sedikit aku oecahkan benteng malu aku supaya petah bercakap dan sentiasa bercakap dengan modal yang banyak dan tidak sia-sia.
pada hari pertama, kami mendaftar bersama dengan peserta-peserta yang terdiri daripada tahun 3, tahun 4, tahun 5, tahun 6 dan tingkatan 1. selepas daftar, kami terus diberi taklimat tentang LDK yang akan kami uruskan. LDK pertama adalah pada waktu malam pertama iaitu "taaruf berantai". disini kami dapat mengenal peserta-peserta dengan lebih erat dan sebaliknya.
pada hari kedua pula, sebelum LDK 2 bermula dengan "penghayatan dan kewajipan solat". kami diberi masa 2jam untuk bertalaqqi bacaan dalam solat, menunjukkan cara solat yang sempurna, membezakan rukun fiqli dan qauli dan macam-macam lagi. inilah antara matlamat kem ini. tetapi, secara jujurnya, masa yang diberi 2jam memang tidak cukup untuk mengajarkan kesemua tentang solat. jadi ,kami berpakat untuk mendedahkan perkara-perkara berkaitan dengan solat. alhamdulillah, kebanyakan peserta-peserta sudah ingat bacaan dalam solat, wuduk. jadi kami lebih tumpu kepada kesempurnaan.
LDK3, tajuknya ialah 'cabaran dunia semasa'. pada ketika inilah fasilitator berbincang dengan para peserta tentang isu-isu semasa yang boleh merosakkan kanak-kanak, remaja, masyarakat dan seterusnya negara. masa ini juga, para peserta diberi kertas majung untuk membuat pembentangan waktu malam nanti berkenaan dengan tajuk yang dibincang tadi semasa LDK3.
LDK4, semua peserta menunjukkan persaingan yang sengit. semua ingin menonjolkan bakat masing-masing. begitu hebatnya kanak-kanak di kampung pongsu seribu.
pada hari ketiga, kami dikejutkan pada pukul 4.30 untuk berqiamullai. ibubapa dan orang kampung sekeliling dijemput sekali. alhamdulillah komitmen dan sokongan ibubapa amat memberangsangkan.
sebelum perasmian penutup, para peserta dan ibubapa dijemput mendengar ceramah motivasi daripada tn. hj. ahmad fathurrahman bin haji haron. ceramah ini bertajuk "cabaran remaja Islam".
tepat pukul 11.30 pagi, majlis bersurai. semua peserta gembira dan harapan fasilitator ialah carilah seberapa banyak ilmu dan amalkanlah. jadikanlah pengalaman sebagai cara untuk mematangkan diri. wassalam....

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More