Wednesday, October 13, 2010

.:kubu pertahanan daripada godaan syaitan:.

Jom Kongsi

Sepuluh pintu hati manusia yang dimasuki oleh syaitan :
1. Tamak : Kita mestilah menghadapinya dengan menaruh kepercayaan dan berpada dengan apa yang ada setelah berusaha dan berikhtiar.

2. Cintakan hidup duniawi dan panjang angan-angan : Kita mestilah menghadapinya dengan rasa takut terhadap kedatangan maut dengan tiba-tiba.

3. Cintakan kerehatan dan kenikmatan : Kita mestilah menghadapinya dengan meyakini bahawa nikmat itu akan hilang dan meyakini balasan buruk.

4. Kagum pada diri sendiri : Kita mestilah menghadapinya dengan mensyukuri nikmat-nikmta Allah dan takut balasan siksaanNya.

5. Memandang rendah terhadap orang lain dan tidak menghormati mereka : Kita mestilah menghadapinya dengan cara mengetahui hak-hak dan kehormatan mereka.

6. Hasad : Kita mestilah menghadapinya dengan sifat qanaah (berpuas hati dengan apa yang ada setelah berusaha dan berikhtiar) serta redha terhadap kurniaan dan ketetapan Allah kepada makhluknya.

7. Riyak dan suka pujian manusia : Kita mestilah menghadapinya dengan sifat ikhlas.

8. Bakhil : Kita mestilah menghadapinya dengan meyakini bahawa apa yang ada di tangan makhluk akan binasa, sedangkan apa yang ada di sisi Allah itu kekal.

9. Takabbur : Kita mestilah menghadapinya dengan sifat tawadhuk dan sedar hakikat asal kejadian kita.

10. Buruk sangka : Kita mestilah menghadapinya dengan yakin terhadap balasan Allah dan tidak mengharapkan sesuatu yang ada pada manusia.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More